niestrawnosc - www.familypharm.pl

Punkt Apteczny Familypharm -  Inowłódz
Przejdź do treści

Menu główne:

 
Co warto wiedzieć o niestrawności – zwłaszcza w okolicy Świąt
 
    Święta to wyjątkowy czas.  Spotkań, rozmów, prezentów. Chwile, które pozwalają na zatrzymanie w ciągłej gonitwie. Warto o nie zadbać. W naszej tradycji Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to również tradycja uginającego się od przysmaków stołu. Spotykamy się, rozmawiamy i jemy bardzo dużo. Świąteczne potrawy bez wątpienia kuszące smakiem, są często ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Do tego różnego rodzaju napoje, również alkoholowe. Taka mieszanka może się skończyć katastrofą.
 
Co zrobić, na co uważać, żeby Święta nie skończyły się problemami gastrycznymi?
 
  • Przede wszystkim zasada „jedz wolno i małymi kęsami” nabiera specjalnego znaczenia. Wolne jedzenie, dokładne żucie pokarmów jest wskazane zawsze, ale gdy stół kusi nas zapachami i smakami wolne jedzenie spowoduje, że mózg wcześniej otrzyma sygnał sytości organizmu. Delektując się wolno smakołykami ograniczymy ilość przyjętych kalorii. Z kolei dokładne przeżuwanie wpływa na lepsze trawienie, bowiem procesy trawienne rozpoczynają się już w jamie ustnej.
  • Warto rozważyć w jaki sposób zmodyfikować świąteczne receptury, aby potrawy były lżejsze i mniej kaloryczne. Wystarczą niewielkie modyfikacje. Może przygotować rybę na parze zamiast w panierce i tłuszczu, zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym. Warto ograniczyć spożycie ziemniaków czy chleba, które jemy na co dzień. A może ograniczyć spożycie cukru? Na stole będzie kusił słodki sernik, babka, pierniczki. Można do słodkości napić się gorzkiej kawy lub herbaty.
  • Istotne jest nawodnienie organizmu. Przy świątecznym stole warto pić kompot z suszu zawierającego śliwki. Reguluje on procesy trawienne, zapobiega wzdęciom i zaparciom.
  • Warto skorzystać z bogactwa ziół i przypraw. Jak najwięcej kminku, bazylii, majeranku czy czosnku. Wzdęcia złagodzi ziele angielskie, a kurkuma działając przeciwzapalnie, żółciopędnie wyciszy dolegliwości trawienne.
  • Warto zarezerwować czas na rodzinny spacer. Już niewielki ruch usprawni pracę jelit poprawiając ich perystaltykę, pobudzi przemianę materii.

     Gdy mimo wszystko świąteczne przejedzenie spowoduje bóle i skurcze brzucha, odbijanie, nudności czy wzdęcia, trzeba sięgnąć po medykamenty. Na niestrawność i uczucie pełności warto zastosować gorzkie zioła jak: ziele piołunu, korzeń arcydzięgla. Zwiększając produkcję śliny i soku żołądkowego przyspieszają procesy trawienne. Nieocenione są mięta, koper włoski, rumianek stosowane w postaci kropli żołądkowych, nalewek czy naparów. Wiele tego typu mikstur jest dostępnych w aptece, ale warto również wykorzystać domowe babcine mikstury jak ta z zielonych orzechów włoskich.  Dobrze jest wcześniej zaopatrzyć domową apteczkę w środki rozkurczowe zawierające drotawerynę. Do tego preparaty niwelujące zgagę w postaci tabletek do ssania bądź mleczka. Przydatny może być również dobry probiotyk. Naturalne procesy regeneracyjne komórek wątroby, która w święta ma bardzo dużo pracy wspomożemy stosując preparaty z sylimaryną pozyskiwaną z ostropestu plamistego.
 
I najważniejsze- to dobry nastrój, mniej stresu i jak najwięcej miłych rodzinnych chwil. Tego Państwu życzymy.

 
Małgorzata Zięba
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego